Recepty od naších členiek a prispievateľov
fánky
Suroviny
- 400 g múka polohrubá
- 1 KL soľ
- 4 PL maslo
- 2 ks žltky
- 1 PL cukor kryštálový
- 1/2 bal. prášok do pečiva
- 2 PL rum
- 200 ml smotana kyslá
- Na vyprážanie:
- olej
- Na posypanie:
- cukor práškový
- cukor vanilkový
Preosiatu múku zmiešame so soľou, kryštálovým cukrom a práškom do pečiva. Pridáme postrúhané maslo, žĺtky, rum, smotanu a vypracujeme vláčne cesto. Zakryjeme utierkou a necháme cca 1 hod. odpočívať.
Potom ho natenko rozvaľkáme /ca 3 mm/ na pomúčenej doske a radielkom vykrajujeme obdlžniky,štvroce ako sa nám páči. Do každého stredu narežeme otvor.
Vyprážame na rozohriatom oleji do ružova. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Vypražené fánky necháme odkvapkať na servítkach.
Pred podávaním ich posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru. Dobrú chuť!
PUDINGOVÝ KOLÁČ
ab, 02.05.2014
Cesto: 5 vajec, 250g polohrubej múky, 250g práškového cukru, 1 van. cukor, 100ml vody, 100ml oleja, 1 pr. do pečiva.
Puding: 1 l mlieka, 2 čokoládové pudingy, cukor podľa chuti.
Krém: 2 šľahačky, 2 pochúťkové smotany, 2 stužovače, 2 van. cukry, 1 PL práškového cukru.
OVOCNÉ REZY
ab, 24.02.2014
Cesto: 4 vajcia, 200g pr.cukru, 200g polohr.múky, 1 pr.do pečiva,100ml oleja,100 ml vody.
Krém: 250 g tvarohu (mäkkého), 2 kel. pochúťkovej smotany, 1 šľahačka, 1 stužovač, 2-3 PL kryšt.cukru, 1 van.cukor. Okrem toho kompótované ovocie podľa chuti.
Želatína: šťava z kompótu, voda, 120g kryšt.cukru, 2 zlaté klasy.
Postup: z bielkov vyšľaháme sneh. Cukor vymiešame so žĺtkami do penista, pridáme vodu, olej, múku, zmiešanú s pr. do pečina, nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme na plech a pečieme asi 10 minút pri 175 st. Necháme vychladnúť. Na krém vyšľaháme šľahačku so stužovačom, tvaroh zmiešame s pochúťkovou smotanou, cukrom a so šľahačkou. Natrieme na vychladnuté cesto. Naukladáme pokrájané ovocie (podľa chuti). Odložíme do chladničky. Na želatínu šťavu z kompótu dolejeme vodou do 800 ml a dáme variť z cukrom. V ďalších 200 ml vody rozmiešame zlaté klasy a pridáme k variacej sa šťave. Povaríme, kým začne hustnúť. Necháme vychladnúť, za občasného premiešania, ale nie celkom, lebo sa nebude dať dobre naliať. Naliať na krém a dať do chladničky, najlepšie cez noc. (Ja som robila s mrazeným lesným ovocím, ide aj tak, a miesto šťavy z kompótu som zriedila malinový sirup, cca 150 ml, vtedy netreba dávať cukor. Treba ochutnať!!)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
FLORIDA REZY
ab,17.02.2014
Cesto: 4 vajcia, 200g prášk.cukru, 200g polohr.múky, 1 pr.do pečiva,100ml oleja,100ml vody.
Krém: 1 l mlieka, 3 zlaté klasy, 300g kryšt.cukru, 500ml kyslej smotany, 2 plátky želatíny. Okrem toho: broskyňový kompót, šľahačka (2 kelímky), čokoláda na ozdobu.
Postup: 2/3 mlieka dáme variť s cukrom, vo zvyšku rozmiešame zlaté klasy. Vlejeme do horúceho mlieka a uvaríme. Uvarený krém prikryjeme potravin. fóliou a necháme vychladnúť.Z bielkov vyšľaháme sneh, žĺtky vymiešame s cukrom do penista. Postupne pridáme olej,vodu, múku s pr. do pečiva a nakoniec zľahka sneh. Pečieme pri 175 st. asi 10 minút. Vychladnutý krém vyšľaháme pri vysokých otáčkach, želatínu pripravíme podľa návodu, zmiešame s kyslou smotanou a tú pridáme ku krému a vyšľaháme pri nízkych otáčkach. Na vychladnuté cesto nalejeme krém, poukladáme na plátky pokrájané broskyne a vrch potrieme vyšľahanou šľahačkou. Posypeme strúhanou čokoládou.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Vianočný punč - je super odporúčame!!!
ab
13. 12. 2012 18:35
1 L červené víno, 1 L 100% pomarančový džús, 1/2 L rumu, 1 pomaranč, 1 citrón pokrájané na plátky (kôru riadne očistiť kefkou), asi 50 g hrozienok, kúsok celej škorice, 200 g cukru. Všetko spolu zahriať k bodu varu ale NEVARIŤ! Podávať horúce.