Choď na obsah Choď na menu
 


Pre mamičky

 

                 

Najčastejšie ochorenia u detí

Keďže detský organizmus je v neustálom vývoji, znamená to, že zrelosť a funkčnosť jednotlivých orgánov sa taktiež vyvíjajú. Platí to aj pre imunitný systém, ktorý zabezpečuje ochranu organizmu proti všetkému „cudziemu“, teda aj proti mikroorganizmom.

 

Práve mikroorganizmy (baktérie, vírusy, plesne a kvasinky) spôsobujú u detí najčastejšie ochorenia – infekcie. Zaraďujeme k nim infekcie dýchacieho ústrojenstva, z ktorých je drvivá väčšina (80 – 90 percent) spôsobená vírusmi. Obdobím s najčastejším výskytom týchto ochorení sú zimné mesiace, kedy sa ľudia zdržujú v uzavretých miestnostiach, kde sú ideálne podmienky na prenos vírusu kvapôčkovou, resp. vzdušnou cestou. Mikroorganizmy sa dostávajú do nášho tela nosom, prípadne ústami. Nosná sliznica obsahuje množstvo ciev, žliazok, riasiniek a buniek imunitného systému, ktoré zabezpečujú ohriatie vzduchu, jeho očistenie od mechanických nečistôt a prvý kontakt buniek imunitného systému s prípadnými mikroorganizmami. Nosnú sliznicu teda môžeme považovať za prvú obrannú bariéru imunitného systému. Ak je mikroorganizmus dostatočne schopný byť odolný voči bunkám imunitného systému, dostáva sa ďalej do oblasti hrdla, kde sa nachádza skupina orgánov imunitného systému, kam patria aj podnebné mandle, nosná mandľa a ešte zopár ďalších „ostrovčekov imunity“. Ak však mikroorganizmus prekoná aj túto bariéru, dostáva sa ďalej do priedušiek a pľúc. 

 Vírusové šantenie

Každá infekcia horných dýchacích ciest začína nezávažným zápalom sliznice nosohltana. Niekedy sa prejavuje nenápadnými príznakmi, častokrát prebehne úplne bez príznakov. Vírus napadne organizmus, vyčerpá jeho energiu, energiu a prostriedky imunitného systému a poškodí slizničný povrch dýchacích orgánov, čo následne uľahčí vznik bakteriálnej infekcie, tzv. superinfekcie. Baktérie sú zodpovedné za časté komplikácie banálnych infekcii dýchacích ciest. Vzorovým príkladom je spolupráca vírusu chrípky a baktérie zvanej Streptococus pneumoniae, ktorá zapríčiňuje zápaly prínosových dutín, zápaly stredného ucha, zápaly priedušiek a nebezpečné zápaly pľúc. 

 
Príznaky

Najčastejšími príznakmi akútnych respiračných infekcií sú nádcha, tvorba hlienov, pokašliavanie a zvýšená teplota. Môžu to byť aj chrípke podobné príznaky (horúčka, kašeľ a bolesti svalov). Samozrejme, pridružujú sa aj ďalšie príznaky charakteristické pre jednotlivé ochorenia. Bolesti hlavy, celková únava, bolesti svalov a vysoká telesná teplota. Pri angíne je to bolesť hrdla, zhoršujúca sa pri prehĺtaní, vysoké teploty s triaškou a častokrát aj zvracanie. Pri vzniku zápalu prínosových dutín (sinusitíd) sa objavuje úporná bolesť hlavy, zhoršujúca sa pri teplote, upchatie nosa a smrkanie, pocit zatekania alebo vykašliavanie hnisavých hlienov. Vznik sinusitíd uľahčujú chorobné stavy, ktoré zapríčiňujú hromadenie hlienu v nose (vybočená nosná priehradka, zväčšenie nosovej a podnebných mandlí). Z rovnakých príčin dochádza aj k preniknutiu infekcie do stredného ucha. Dochádza k rozvoju bolestí ušiek, zvýšeniu teplôt a v prípade prasknutia bubienka tlakom nahromadených hlienov v strednom uchu aj k vytekaniu hnisu z ušiek. 


Laryngitída a epiglotitída

Laryngitída (zápal sliznice hrtana) je síce dramaticky začínajúce a vyzerajúce, ale vo väčšine prípadov banálne ochorenie horných dýchacích ciest. Väčšinou je spôsobené vírusom. Charakteristický je náhly začiatok v spánku, počas prebiehajúceho „banálneho“ respiračného infektu. Dieťa sa budí so sťaženým dýchaním, pri ktorom je vdych sprevádzaný zvukovým fenoménom, zastretým hlasom (alebo stratou hlasu) a tzv. štekavým kašľom. Opakované laryngitídy sú časté u alergikov. Ďalším menej častým, ale závažným ochorením, je epiglotitída (zápal sliznice hrtanovej príchlopky), ktorá svojím opuchom upchá vchod do dýchacích ciest a dieťa sa vlastne dusí. Zaujíma polohu väčšinou v sede, alebo takú, pri ktorej je dýchanie najúčinnejšie, väčšinou nekašle a neprehĺta kvôli bolestivosti, preto dochádza k hromadeniu a vytekaniu slín. Má vysokú teplotu, pretože ochorenie je väčšinou spôsobené baktériou zvanou Haemophilus influenzae, ktorá môže taktiež vyvolať zápal mozgových blán. Proti tejto baktérii sa deti povinne očkujú už od roku 1999. Pri prechode banálnej respiračnej infekcie na dolné dýchacie cesty dochádza k zmene charakteru kašľa – kašeľ je intenzívnejší, dráždivý, zvyšuje sa teplota, prípadne u menších detí je počuteľné pískanie alebo chrapot na hrudníku. Zápal pľúc sa taktiež prejavuje vysokou teplotou a hlavne sťaženým dýchaním.

V detskej populácii narastá aj výskyt alergických ochorení. 


Prevencia v podobe očkovania

Od 1. 1. 2009 sa povinné očkovanie detí a dospelých v SR vykonáva v uvedených časových intervaloch:

1. tuberkulóza: 4. deň života

2. záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, žltačka typu B, hemofilová a pneumokoková infekcia: 3. – 4. mesiac

3. dtto: 5. – 6. mesiac

4. dtto: 11. – 12. mesiac

5. osýpky, mumps, ružienka: 15. mesiac

6. záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna: 6. rok

7. osýpky, mumps, ružienka, tuberkulóza: 11. rok

8. záškrt, tetanus, detská obrna: 13. rok.

 

 

Užitočné rady

Horúčka

Horúčka nie je choroba ale nešpecifický príznak možného ochorenia .

normálna teplota 36,5 - 37 st. C
zvýšená teplota 37,1 - 38 st. C
horúčka 38,1 - 39 st. C
vysoká teplota nad 39 st. C 

O horúčke hovoríme ,ak telesná teplota prestúpi 38 st. C. Teplota nad 37 st. do 38 st. C je zvýšená a takéto zvýšenie teploty nie je nebezpečné, ale naopak ,počas infekčného ochorenia dokonca prospešné. Pri zvýšenej teplote organizmus mobilizuje svoje obranné mechanizmy, ktoré mu pomáhajú vysporiadať sa s pôvodcom ochorenia. Preto zvyčajne pri takomto zvýšení teploty liečebne nie je potrebné zasiahnuť.

Potrebné je však teplotu znižovať ak dosiahne hranicu 38,5 a najmä ak prekračuje 40 st. C. Vtedy už takáto teplota pôsobí na organizmus nepriaznivo, najmä zvýšenou záťažou srdca a celého obehového systému, čo sa prejaví nedostatočným prekrvením periférnych častí končatín, ktoré sú bledé a paradoxne studené. U malých detí v dojčeneckom a batolivom veku hrozia i kŕče z vysokej teploty (febrilné kŕče), ktorých obraz sa veľmi podobá epilepsii, ale našťastie väčšinou rýchlo ustúpia bez následkov. Nebezpečné však môžu byť pri ich dlhšom trvaní.

Teplotu nemusíme znižovať za každú cenu na normálnu hodnotu. Stačí ak sa nám ju podarí znížiť na hodnotu 38 st. C. Pri teplote do 39 - 39,5 st. C väčšinou vystačíme s niektorým liekovým prípravkom (antipyretikom). Bezpečnými liekmi sú tie ,ktoré sú založené na paracetamole (Paralen, Medipyrin, Paracetamol, Calpol a i.) a na ibuprofene (Brufen, Ibuprofen), samozrejme podávané v adekvátnych dávkach a v dostatočne dlhých intervaloch pri potrebe opakovaného podania. Antipyretiká na báze kyseliny salicylovej (Acylpyrin, Anopyrin, Aspirin a i.) sa u detí v tejto indikácii nesmú použiť, pre ich závažné nežiadúce účinky.

Pri neúspechu medikamentóznej liečby alebo ak nemôžeme čakať na účinok lieku pri výstupe teplôt nad 39,5 st. C je potrebné ochladzovať organizmus aj fyzikálnymi prostriedkami, čo musíme spraviť ešte pred podaním antipyretika.

Zábaly: namočiť tkaninu(uterák ,plenu ,plachtu a pod.)do vlažnej vody(cca 22 st. C), vyžmýkať a obtočiť okolo trupu (hrudník, brucho, slabiny),prípadne stehien a ramien. Cez zábal len tenkú suchú prikrývku, nesmie sa dieťa veľmi prikrývať inak by nebol dobrý odvod sálajúceho tepla. Zábal možno ponechať 10 min. a opakovať až do poklesu teplôt. Účinný je aj súčasný obklad čela .Takto aplikované zábaly nemajú žiadne kontraindikácie, a možno ich dávať deťom chorým na akékoľvek horúčnaté ochorenie.

Zábaly nesmieme dávať na končatiny v prípadoch zistenia bledých a studených rúk a nôh, pretože hrozí zhoršenie stavu!

Sprcha: dieťa možno krátko osprchovať vlažnou vodou a rýchlo osušiť, prikryť len zľahka

Tekutiny: všetky snahy na dosiahnutie zníženia teploty by boli neúčinné, ak by dieťa nebolo dobre zavodnené a opakované podávanie liekov (Acylpyrin !) by mohlo byť pri dehydrovanom organizme nebezpečné. Preto je potrebný zvýšený prívod tekutín. Preferované sú ovocné čaje a šťavy, u detí nad 2 roky minerálky. Klasický čierny čaj nie je vhodný pre svoje močopudné účinky, čoho následkom je prehlbujúce sa odvodenie. Tekutiny podávame zásadne vlažné, teplé alebo dokonca horúce teplotu neznížia, skôr naopak.

Keďže horúčka je príznakom, je potrebné zistiť jej príčinu, čo je niekedy možné len podrobnejším vyšetrením. Ak trvá dlhšia a príčina nieje evidentná, je potrebné navštíviť detského lekára

 


Kašeľ

Kašeľ je obranný reflex, ktorým sa usiluje organizmus zabrániť vniknutiu alebo odstrániť už prítomné cudzorodé látky z dýchacích ciest. Nieje chorobou ale príznakom hore uvedeného(prach, dym, cudzie teliesko, hlieny, alergény apod.)

Vo väčšine prípadov je príčinou kašľa ochorenie- zápal dýchacích ciest, horných(nosohltan,prínosné dutiny, hrtan) menej často dolných dýchacích ciest(priedušnica, priedušky, pľúcne komôrky), u detí najčastejšie vírusového pôvodu(80-90 %).Spočiatku býva obvykle suchý, dráždivý, po 2-3 dňoch trvania s produkciu hlienov(vlhký). Príčinou kašľa môže byť aj nádcha u malých detí, zatekajúcim hlienom.  

Brechavý, nočný kašeľ môže byť príznakom postihnutia hrtanu, v tomto prípade sa dieťa niekedy aj hlučne, sípavo nadychuje, výraznejšie pri plači. Stav sa počas dňa upokojí a opakuje sa nasledujúce 1 -2 noci s menšou intenzitou. Na zlepšenie často stačí zvýšený prívod tekutín, čerstvý, chladný a vlhký vzduch ,upokojenie dieťaťa. Iný liečebný zásah je potrebný pri zhoršenom dýchaní, kedy je zreteľný hlučný nádych už pri pokojnom dýchaní. U malých detí je potrebné myslieť aj na prípadné vdýchnutie cudzieho telieska(drobné hračky, oriešky a pod.), ktoré môže spôsobiť podobné príznaky. 
Hlučné a pískavé vydýchnutie ,prípadne so zreteľným sťaženým dychom býva prítomné pri zápaloch priedušiek, prieduškovej astme alebo po vniknutí cudzieho telieska do priedušnice a (alebo) priedušiek. Pri prieduškovom ochorení ja často počuť už na diaľku pískanie, vŕzganie a rachoty vychádzajúce s hrudníka.

Dráždivý, "krátky" kašeľ spojený s horúčkami a u malých detí často so zvýšenou dychovou frekvenciou, prípadne s dýchavicou , nechutenstvom, celkovou schvátenosťou a horúčkami najpravdepodobnejšie svedčí pre prebiehajúci zápal pľúc, vyžadujúcich okamžitú liečbu.

Najčastejšie je však príčinou kašľa banálne ochorenie spôsobené respiračnými vírusmi ,ktoré ustúpi bez špecifickej liečby. Medikamenty sú potrebné len v komplikovaných prípadoch.

Liečba

Väčšina ochorení prejavujúcich sa kašľom ustúpi o niekoľko dní spontánne. Často stačí zvýšiť prívod tekutín(zníži konzistenciu hlienov) a prívod vlažného a vlhkého vzduchu(vlhké pleny cez postieľku, zvlhčovače). "Lieky proti kašľu" majú len podpornú funkciu, umožňujú ľahšie odstránenie hlienov alebo pritlmujú kašeľ v prípade suchého a dráždivého kašľa, ktorý dieťa nadmerne obťažuje. Ak je stav spojený s horúčkou alebo sa nelepší po 3 - 4 dňoch je vhodnejšie konzultovať detského lekára.
V prípade ochorenia dolných dýchacích ciest(priedušky, pľúca) je potrebná spravidla antibiotická liečba , pri podozrení na alergický pôvod antialergické lieky samozrejme spolu s pokusom o odstránenie vyvolávajúceho podnetu

 

Zvracanie

Zvracanie je nešpecifický príznak, ktorý môže mať veľa príčin Deti najčastejšie zvracajú pri podráždení(ochorení) tráviaceho traktu, často však aj pri celkovom horúčkovom ochorení. 

Najčastejšie príčiny

Zápal(katar)žalúdka, tenkého čreva ako prejav infekcie (vírusovej alebo baktériovej), alebo podráždenia sliznice požitými jedmi. Tieto môžu byť produktom mikróbov v zle tepelne upravených, alebo starších potravinách alebo dôjde k priamej otrave hubami, chemikáliou, príp. liekmi. Zvracanie po tzv. otrave pokazenou potravinou väčšinou rýchlo ustúpi po jej vyvrátení.

Iné ochorenie brušných orgánov( zápal slepého čreva, pečene, slinivky brušnej, úrazy brucha, žlčníkové a močové kamene a i.), sprevádzané spravidla menej alebo viac typickými bolesťami.

Zvracanie ako prejav iného ochorenia(chrípka, infekcie dýchacích ciest , vysoké teploty, dráždivý kašeľ rôzneho pôvodu, cukrovka a i.), prejavy sú spojené s príznakmi základného ochorenia.

Ochorenie centrálneho nervového systému(otras mozgu, zápal mozgových blán ,migréna, epilepsia a i.).Sprievodným znakom sú často bolesti hlavy a zvracanie prichádza zvyčajne náhle, bez predchádzajúceho nepríjemného pocitu.

Psychogénne zvracanie vyvolané stresom, u detí často ráno pred odchodom do škôlky alebo školy. Po odstránení psychického napätia vymizne.

Zvracanie býva často banálnym príznakom iného ochorenia, avšak pri dlhotrvajúcom a opakovanom zvracaní môže dôjsť najmä u malých detí k odvodneniu a rozvratu vnútorného prostredia organizmu.

Opatrenie:

Najprv je potrebné pokúsiť sa zistiť príčinu zvracania. Otravy u detí sú časté, preto je nevyhnutné myslieť aj na túto možnosť .Ak sa tak bohužiaľ stalo, treba zaistiť prípadné zbytky otravy(lieky, huby, chemikálie a i.).Nevyhnutná je okamžitá návšteva lekára. Rovnako je potrebná konzultácia ak sú prítomné bolesti brucha aj v kľudovom intervale, úraz hlavy, celková schvátenosť, prípadne iné známky závažnejšieho ochorenia.
 

Domáca liečba:

Tekutiny: počas a krátko zvracaní dieťa nenútime jesť, dôležitejší je prívod tekutín. Podávame zásadne chladené a v malých množstvách, spočiatku po lyžičkách. Čím menšie množstvo tekutiny dieťa vypije, tým častejšie ju treba ponúkať, hoci aj každých 5 minút. Studená tekutina má priaznivý účinok na žalúdočnú sliznicu a často už po tomto zásahu dôjde k ústupu príznakov. Vhodné sú chladené minerálky, slabý ovocný čaj, u väčších detí kola. Ak dieťa tekutinu dobre toleruje, každou dávkou jej množstvo postupne zvyšujeme.

Diéta: dieťa nie je potrebné nútiť do jedla, je vhodné počkať až sa stav stabilizuje a zvracanie ustane. Ak dobre znáša i väčšie množstvo tekutín, bez napínania na zvracanie, môžeme ponúknuť malé množstvo suchej stravy(keks, kúsok suchého rožka, banán, zemiak, ryžu)bez tukov. Prisladenie je vhodné pre krytie zvýšenej energetickej potreby. Množstvo prijatej stravy sa prispôsobuje jej tolerancii dieťaťom. Postupne sa môže pridať kúsok bieleho, najlepšie vareného mäsa, pokrájaného na drobné kúsky. Diétu je zvyčajne potrebné držať 12 - 24 hodín.

Deťom do 1/2 roka veku spočiatku len vlažný čaj, mlieko až po ústupe zvracania. Vzhľadom na riziko rýchleho odvodnenia, je lepšie konzultovať stav s detským lekárom.

Medikamentózna liečba:

Až po konzultácii s lekárom a po zistení príčiny zvracania. Chybou je podanie lieku proti bolesti, ten môže na kratšiu dobu zmierniť ťažkosti, avšak rovnako môže zakryť príznaky závažnejšieho ochorenia. Pri väčšej strate tekutín je niekedy nevyhnutná vnútrožilová dodávka tekutín.
 

Hnačka

Hnačka môže byť u detí, najmä dojčiat a batoliat nebezpečná pre možnosť rýchleho odvodnenia organizmu a veľkej straty dôležitých minerálnych látok(draslík, sodík) a zásaditých substancií(bikarbonát) čo môže spôsobiť rozvrat vnútorného prostredia organizmu.
Prejavuje sa častými, riedkymi až vodovými stolicami, niekedy spenenými, s prímesou hlienu a dokonca niekedy aj krvi, kolikovými bolesťami brucha. Telesná teplota môže a nemusí byť zvýšená. Často býva spojená so zvracaním, ktoré celý stav ešte ďalej zhoršuje.

Najčastejšou príčinou je porucha trávenia po podaní neadekvátnej stravy dieťaťu(zle pripravené nadmerne koncentrované mlieko u dojčiat, neznášanlivosť kravského mlieka, vysoká nálož cukrov a tukov - torty, zákusky a pod.) a "pokazené jedlo", v ktorom sa pomnožili baktérie, ktoré spolu s ich toxínmi pôsobia agresívne na črevnú sliznicu a vyvolávajú jej katar. Tieto hnačky sú typické najmä v jarnom a letnom období, kedy dochádza v teplom období k rýchlemu množeniu baktérií v tepelne neupravovaných jedlách(znečistené sušené mlieko, šaláty, zmrzlina, údeniny a pod.). Toxíny niektorých baktérií sú rezistentné na var, takže ani dodatočná tepelná úprava už infikovaného jedla ich nezneškodní.

Liečba

1.Tekutiny - slabý čaj len mierne sladený, u väčších detí minerálne vody bez "bubliniek", najlepšie zásadité a nesladené. Tekutiny podávať podľa množstva a formy stolíc.

2.Diéta - mrkvová polievka , mixovaný banán v čaji, prípadne striedať s ryžovým odvarom u dojčiat na 12, 24 36hod.(podľa stavu).Mlieko pridávať až po zlepšení stavu, postupne vo zvyšujúcich sa dávkach(napr.2/3 dávky mrkvovej polievky, 1/3 mlieka), plná mliečna strava až po úprave stolíc. Mrkvová polievka je vhodná aj pre väčšie deti, ktorým môžeme pridať jablkové pyré s banánom, keksy, staršie pečivo, sucháre. Pri zlepšení stolice chudé, varené mäso, varené nemastené zemiaky, suchú ryžu, nesladené burizóny. V akútnom štádiu v zásade vynechať mastné, sladené a mliečne výrobky. 

3.Lieky - bez rizika možno podať lieky, ktoré absorbujú škodlivé látky a baktérie, ktoré ich produkujú. Tieto sa nevstrebávajú ale pôsobia len lokálne napr. Smecta, u väčších detí živočíšne uhlie. U hnačkových ochorení nemožno podať lieky tlmiace črevnú činnosť, pretože v prípade infekčnej hnačky ponechávame choroboplodných zárodkom čas a priestor na ich množenie a možný prienik cez črevnú stenu, čím môže dôjsť k celkovej infekcii.

Antibiotiká nie sú pri bežnom priebehu hnačkového ochorenia indikované, neskracujú dobu liečby, ba môžu sa skôr prejaviť ich vedľajšie a nežiadúce účinky. Podávajú sa len po konzultácii s lekárom v niektorých prípadoch infekčnej hnačky s celkovými prejavmi infekcie.

Vo väčšine prípadoch postačí vhodné diétne opatrenie s dostatočným prívodom tekutín, konzultovať s lekárom je však potrebné vždy ak ide o dojča a ak príznaky neustupujú behom niekoľkých hodín, či v prípade rýchleho zhoršovania celkového stavu dieťaťa.
 



Viac tu: http://zdravedieta.meu.zoznam.sk/hnacka/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk


Viac tu: http://zdravedieta.meu.zoznam.sk/zvracanie/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk


Viac tu: http://zdravedieta.meu.zoznam.sk/kasel/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk

Viac tu: http://zdravedieta.meu.zoznam.sk/horucka/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk


Viac tu: http://zdravedieta.meu.zoznam.sk/uzitocne-rady/najcastejsie-ochorenia-u-deti/
Vytvorte si vlastné stránky zadarmo: http://www.webnode.sk